MAWAR- minggu apresiasi wanita

Posted by GAMIS Friday, June 8, 2012
Program SIGMA sempena menghargai warga wanita
Pada 20 Mei  2012 yang lepas, SIGMA telah menganjurkan Minggu Apresiasi Wanita ( MAWAR)  dengan objektif bagi meraikan golongan wanita bagi semua lapisan sama ada dalam bidang profesional atau pun tidak, yang kurang bernasib baik dan juga yang sihat mahupun sakit. Program ini  secara tidak langsung termasuk dalam salah satu acara sambutan Hari Ibu yang jatuh pada tarikh 13 Mei. SIGMA atas kapasiti mahasiswi berusaha untuk menghampiri dan memperbanyakkan program bersama masyarakat terutama golongan wanita.

Sambutan hari Ibu

Seawal pagi , di tasik Cempaka bangi diadakan senamrobik bersama warga bangi anjuran Majlis Perbandaran Kajang. Selepas itu, slot dikendalikan oleh pihak SIGMA dengan celoteh anak-anak. beberapa orang anak-anak dipilih untuk berkongsi dan menyatakan penghargaan kepada ibu mereka. gelagat anak-anak ini sangat mencuit hati.

Seterusnya, dimeriahkan lagi dengan game " anak mencari emak, emak mencari anak". pelbagai gelagat dapat dilihat terutama sekali apabila anak berusaha mencari ibu dengan mata yang diikat.
para ibu yang berpartisipasi dalam game " Ibu mencari Anak"

AJK sigma yg terlibat # special dedicate to muslimat UKM #
senamrobik bersama warga Bangi 


comelnya adik ni.. b'sungguh-sungguh mencari ibunya dalam gama " anak mencari ibu"

warga ibu tercari-cari anak mereka. meriah!

anak-anak comel yang terlibat

Ziarah Mahabbah Rumah Titian Kaseh [ RTK ] 


Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia [ PMI UTM ] dengan kerjasama Ma’ruf Club Universiti Islam Antarabangsa Malaysia [ MC UIAM ] - dibawah naungan SIGMA telah mengadakan ziarah  golongan ibu tunggal. Tugasan ini menemukan kami dengan warga Rumah Titian Kaseh [ RTK ] yang terletak di Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur. Berkonsepkan rumah perlindungan sementara, kediaman ini dihuni oleh 85 orang yang terdiri daripada warga emas, ibu tunggal, orang kelainan upaya serta anak – anak yatim. Kepelbagaian latar belakang penghuni RTK ini memberikan gambaran realiti kehidupan sebenar masyarakat Malaysia hari ini. Keruntuhan institusi keluarga hasil dari penceraian, sumbang mahram, dan penderaan antara sebab utama mereka mencari perlindungan di RTK ini.

Keprihatinan sukarelawan melunaskan tanggungjawab sosial turut berkumpul di RTK ini bagi bersama – sama mendidik serta membangunkan keupayaan dan kemahiran warga rumah perlindungan ini. Kaum ibu tunggal diajar kemahiran seperti katering, menjahit, membuat tasbih dan sebagainya dan seterusnya diberi pendedahan untuk mempromosikan hasil produk mereka dalam usaha meneruskan kelangsungan hidup mereka. Hasil pendapatan mereka ini akan digunakan untuk membiayai kos – kos perbelanjaan warga RTK seperti yuran sekolah anak – anak yatim, keperluan OKU dan warga emas.

antara produk hasil tangan ibu tunggal

MAWAR dijayakan dengan kerjasama kampus lembah Klang
Walau bagaimanapun, terdapat perubahan kepada tentatif MAWAR, iaitu Lawatan Mesra Hospital dan Malam Simfoni terpaksa ditangguhkan kepada hari laian.Ribuan terima kasih diucapkan kepada semua yang terlibat. Inya Allah laporan lawatan hospital dan Malam Simfoni akan menyusul selepas ini...

SIGMA - WiTh HoPe We MoVe-
 

0 comments

Suara Perubahan

Aktivis Mahasiswa

Aktivis Mahasiswi